ControversaSpecial: Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă la Bacau si Darmanesti 1

 Asadar salutare internatiune si bun gasit la un blog in exclusivitate.
  Asadar iata in premiera aici cu amabilitatea emediabacau.ro va ofer un clip de la evenimentul ce a avut loc astazi in fata primariei Bacau. Datini si obiceiuri in prag de anul nou.
Sa intampinam cum se cuvine anul 2014 cu mult mai mult curaj.
  In continuare o sa va propun o prima pare dintr-o serie de postari ce imi propun sa o fac aici in Controversa pana pe 31 dec. 2013 cand sper sa reusesc sa iau personal cateva imagini de la evenimentul ce va avea loc in Onesti.
  Si tot astazi in locul de unde o traditie de mii de ani s-a pastrat si se pastreaza inca. Acolo fiecare transmite din tata in fiu o traditie ce dainuie la noi si sa speram ca va continua sa existe nemuritor. Traditionalul dans al ursului de la Darmanesti este pastrat si transmis de mii de ani din tata in fiu, continua sa uimeasca la fiecare final de an.
   Este cel mai popular obicei de iarna de pe Valea Trotusului. Este punctul central de atractie al sarbatorilor din Bacau, Comanesti, Darmanesti, Slanic si din cele mai multe sate de pe Valea Trotusului in ajunul Anului Nou. Autoritatile au facut demersuri pentru a înscrie aceasta datina în patrimoniul imaterial UNESCO, alaturi de doina si ritualul calusului. 
  Semnificatia veche a Jocului Ursului este de a celebra forta animalului care invinge iarna, regenerarea naturii (ursul este “batut” si “moare”, dupa care “reînvie”), curgerea anotimpurilor. Este posibil ca unele elemente ale obiceiului sa provina si din traditia tiganilor ursari care colindau satele pentru a-i “tamadui” cu “puterea”, sau, mai degraba, cu greutatea ursului, pe cei cu dureri de sale.
In ajunul Anului Nou, în zona Darmanestiului (86 km de Bacau, 66 km de Adjud) si a satelor apropiate – Dofteana (la sud-est, 7 km de Darmanesti), Asău (13 km nord-vest), întâlnesti multe cete care dau reprezentatii minutios pregatite, cu zeci de ursari si dansatori îmbracati în blanuri de urs împodobite cu câte doi canafi mari, rosii, jucând în ritm asurzitor de dobe. Ursii sunt “îmblânziti” de amenintarea “cealaului”, un toiag frumos sculptat si daruit de batrânii satului:
“Nu te da, nu te muia,
Ca pun mâna pe nuia,
Si nuiaua-i de rachita,
Hai, Martine, la pamânt,
Si asculta-ma ce-ti cânt!”
 Pe Valea Trotusului, zeci de “irozi” îmbracati în straie femeiesti s-au alaturat Jocului Ursului de la Darmanesti. Un alt joc popular, bine pastrat în judetul Bacau este Capra de la Berzunti, sat aflat la 39 km de Bacau si 28 km de Onesti.
Si ca tot am vorbit de traditii iata cateva randuri despre originile acestor obiceiuri traditionale de anul nou. 
  Origini
   Jocurile cu masti au fost descrise în secolul XVII de Dimitrie Cantemir si de calatori straini precum suedezul Welling: “în joc figura o capra în care era vârât un om sip e care o juca un baiat”, ori Anton Maria del Chiaro care descria jocul Cloantei si Unchesului: ”ea cu un plisc de pasare, iar el cu o mare barba falsa si care spunea tot felul de necuviinte.”
Aceste obiceiuri pagâne –capra, ursul, irozii- au dat batai de cap ierarhilor bisericesti în trecut. In prima jumatate a secolului XIX, mitropolitul Neofit al Ungrovlahiei cerea mirenilor sa înceteze “acestea diebolesti obiceiuri care faceti unii, despre cum sunt boracenii ce sa îmbraca cu haine muieresti. Si calusarii ce joaca pre la rusalii, si dragaica ce se îmbraca cu haine barbatesti si joaca la nasterea mergatorului înainte si botezatoriului Ioan, tiindu-si o sabie în mâna. Si brezaia ce pune pa obrazul lui o fata de ocara cu peri, chip de mascara si de batjocura ce se joaca pe la nasterea domnului Hristos. Si devla ce iaste capatana de râmatori si umbla tiganii cu dânsa în ajunul sfântului mare ierarh Vasile”.
Jocurile cu masti sunt pomenite în zona Dobrogei la începutul secolului IV, actul de martiraj al Sfântului Dasius (ostean roman martirizat la Durostor (Silistra de astazi) pentru refuzul de participa la Saturnalii) consemnând : “în ziua Calendelor lui Ianuarie, oamenii usuratici urmau obiceiul pagânilor, desi se numesc crestini, merg cu pompa mareata schimbandu-si firea lor si se imbraca în chipul si infatisarea diavolului. Imbracati în piei de capra, schimbându-si înfatisarea, ei leapada chipul cel bun in care s-au renascut, prin Taina Botezului, si reiau chipul cel rau in care s-au nascut.”



  Si dupa ce am facut o scurta istorie iata si cateva imagini conform RadioTVKit Onesti, de altfel buni prieteni personali, o echipa foarte deschisa si cumsercade ce mereu ajuta cand ai nevoie. I-am cunoscut personal si de aceea imi permit sa spun numai lucruri bune despre ei, in ciuda multor rautati care se zvonesc. Dar stiti cum e ... De aceia tot repet eu acel indemn adresat tuturor romanilor "Schimbate pe tine ca sa poti schimba pe altul" Nu fa cu altul ce nu ti-ai face tie. Si sa revenim la acest articol, spuneam ca potrivit RtvKit Onesti iata si cateva imagini de la evenimentul ce a avut loc in Darmanesti tot astazi de fata fiind si primarul oasului. Conform paginii oficiala de Facebook RtvKitOnesti . Si cu aceasta ocazie multumim ca ne tineti la curent si personal va multumesc pentru amabilitate. 
  Asadar iata Jieni de la Darmanesti
Postare by Rtv Kit.
 Si asa de la o simpla postare iata ca am ajuns la ditamai articolul. Sper sa faca placere lecturarea. Un Like si un Share pe facebook ar fi o fapta buna de la voi careia va multumesc, iar daca doriti sa fiti la curent cu ultimele postari de aici te invit sa te Abonezi si la Newsletter.
  Asadar mai jos avem evenimentul de la Bacau.



Sursa: emediabacau.ro si RtvKit Onesti 

Comentarii