ControversaSpecial: Compasiune Colectiv, Romania Trezeste-te!

   Salutare blognatiune si bun gasit in ControversaSpecial. Dupa acest tragic eveniment ce a avut loc in urma cu opt zile in clubul Colectiv, unde pana in momentul cand scriu aceste randuri au murit 41 de persoane. Plecati ca de fiecare data poate intr-un club sa se mai destinda ascultand o muzica buna si participand la o lansare ce s-a vrut a fi una de neuitat de placuta, insa s-a transformat in doar cateva secunde intr-o tragedie de nedescris. Trupa Goodbye to gravity tocmai isi lansase un nou album cand conform gandul.info s-a produs tragedia. Se pare ca au existat destule nereguli acolo daca cei doi patroni ai firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, au fost interceptaţi de anchetatori imediat după producerea incendiului din club, conform referatului cu propunere de arestare preventivă a lui Cristian şi a Danielei Niţă, mai multe aici. Acolo au ars zeci de oameni si vor ramane traumatizati alte sute. Asadar imi exprim si eu compasiunea prin sincere condoleante familiilor indoleiate si multa tarie celor ce inca se zbat intre viata si moarte. Bilantul tragediei din Colectiv a ajuns la 41 de morţi. Nouă dintre răniţi au murit în mai puţin de 24 de ore, şapte dintre aceştia în spitalele din Capitală - Arşi, Universitar şi Floreasca - , iar doi în Olanda, unde fuseseră transportaţi pentru îngrijiri medicale.
 România ar fi putut apela şi la Mecanismul de Protecţie Civilă la nivelul UE, însă ar fi făcut-o abia joi, în a şasea zi de la producerea tragediei, potrivit Hotnews, care a citat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Sâmbătă, prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu a negat informaţia, spunând că România nu a solicitat declanşarea Mecanismului. Explicaţiile lui Raed Arafat au fost că situaţia era una atipică şi nu se încadra în definiţia dezastrului, precum şi că s-a considerat că discuţiile bilaterale cu unele state au mers mai repede, ele fiind declanşate duminică.
 Decizia transportului răniţilor în străinătate s-a luat la aproape o săptămână de la producerea tragediei, primii 16 fiind trimişi în Belgia şi Olanda. Trierea răniţilor s-a făcut de către echipe de medici veniţi din spitalele din Belgia şi cu acordul medicilor curanţi şi ai familiilor, potrivit unor surse medicale. În cursul săptămânii viitoare urmează să vină la Bucureşti şi o echipă de medici din Germania.
De asemenea, potrivit aceloraşi surse medicale, medicii riscul în cazul pacienţilor în stare gravă rămaşi în ţară este foarte mare, perioada următoare fiind decisivă, complicaţiile începând cu ziua a 7 a până la 30 putând fi extrem de grave, iar decesul putând interveni în orice moment.
Raed Arafat a admis abia acum că hotărârea de transfer în străinătate a fost luată pentru că acolo „există tehnologie şi tehnică modernă pentru arşi. Vor avea echipe medicale care continuă să-i ingrijească în condiţii nornale şi nu de cele suprasolicitate”. Asta în condiţiile în care, România nu dispune saloane speciale pentru victime arse, acestea fiind tratate în saloane de Terapie Intensivă normale.
Transportul celor 16 pacienţi s-a făcut cu avioane ale Armatei, nu cu avioane medicale. Acestea din urmă au fost folosite în două cazuri, însă de companii private, nu de stat.  Avioanele Armatei sunt folosite pentru evacuări medicale sunt dotate cu kituri mobile, iar transportul se face pe răspunderea medicului şi semnătura familiei. Problemele care apar ar putea fi legate de starea pacientului, dar şi de presurizarea aeronavei, care în situaţii grave poate fi fatală.
De semnalat este de asemenea situaţia unuia dintre pacienţii transferaţi în străinătate. Este vorba de un tânăr de 19 ani ai cărui părinţi au fost anunţaţi că va fi dus la Bruxelles, însă acesta a ajuns la Viena. Părinţii au ajuns în Belgia, iar în cursul serii au plecat spre Austria. Mai multe aici
A fost un semn pentru noi toti ca trebuie sa schimbam din temelie acest sistem. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace si sa aiba grija de cei raniti prin spitale. #Colectiv


   Asadar dragi romani cred ca e timpul sa continuam ce am inceput in acum 5 zile in strada.
  Acum in ziua a cincea in Piata Universitatii, Bucuresti, Romania, 2015 sunt peste 3000 de oameni
”UPDATE 23.25: Protestul de la Piaţa Universităţii ia sfârşit, după ce 3.000 de oameni au manifestat pentru a cincea seară la rând în Capitală, la un moment dat în cursul serii un grup de manifestanţi strigând la membrii galeriilor că "Piaţa nu e stadion".
Aproape toţi manifestanţii din Piaţa Universităţii au plecat. Manifestaţia a avut loc, ca şi în serile anterioare, fără incidente violente, în ciuda faptului că în piaţă vin grupuri foarte diverse, de la adolescenţi, la pensionari, inclusiv familii cu copii şi membri ai unor galerii. Protestatarii, care au stat grupaţi aproximativ două ore în zona fântânii de la Universitate şi în faţa Teatrului Naţional, au ocupat şi strada, circulaţia fiind blocată atât spre Piaţa Romană, cât şi spre Unirii.
Manifestanţii au scandat "Colectiv, Colectiv", "Afară, afară cu mafia din ţară", "Solidaritate" şi "România, trezeşte-te" şi au pancarte pe care scrie "Deşteaptă-te, române, că ai început să mori pe bune", "Punctul 8 de la Timişoara, depolitizarea justiţiei" şi "Şcoli, nu catedrale".
Unii dintre cei aflaţi în stradă cer desfiinţarea partidelor politice. Un bărbat în vârstă de 40-50 de ani le-a cerut protestatarilor să vină să ia cuvântul şi să rămână uniţi: "Oameni buni, haideţi să nu facem bisericuţe", li s-a adresat el protestatarilor. 
Un alt bărbat, mai în vârstă, le-a spus tinerilor să nu repete greşelile generaţiei sale: "Să nu ştiţi numai de călău şi de bici, cum am ştiut noi".
Oamenii au venit în Piaţa Universităţii la fel ca şi în zilele precedente, în urma mobilizării pe paginile de socializare, şi s-au strâns în jurul fântânii de la Facultatea de Arhitectură, dar şi pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional.
În urma consultărilor de vineri cu societatea civilă, preşedintele Klaus Iohannis a spus că va merge şi el printre manifestanţii din Piaţa Universităţii, dar nu va anunţa nici ora, nici ziua, pentru că nu vrea să facă din discuţiile cu oamenii din stradă un eveniment media. El a mai afirmat că vrea să vadă ce spun oamenii simpli şi ce aşteptări au de la preşedinte.
Marţi, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de acelaşi gând: duşmanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.
Protestele au continuat miercuri, joi şi vineri, când în Piaţa Universităţii au ieşit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat şi în marile oraşe, cerând schimbarea clasei politice.” Potrivit gandul.info
 Si la final multumindu-va ca ati apreciat acest articol sper eu nu prea plictisitor, m-ar ajuta mult daca ati distribui si prietenilor.
 Intrebare de final al acestui blog este una cu legata de evenimentele in desfasurare. Asadar va invit sa va lasati parerile la intrebarea: Ce crezi se va schimba Romania dupa toate aceste evenimente?

Comentarii